Шість основних принципів дієти, що сприяє зменшенню ризику розвитку раку:
1. Профілактика ожиріння. У деяких експериментах було доведено, що споживання більш калорійної їжі призводить до збільшеного росту пухлин.
2. Зменшення споживання жиру з їжею. Епідеміологічні дослідження й експерименти свідчать про прямий зв’язок між споживанням жиру і частотою розвитку раку молочної залози, товстої кишки і преміхурової залози.
3. Включення в щоденну дієту різних овочів і фруктів. Доведено, що овочі і фрукти, що забезпечують організм клітковиною, вітамінами і хімічними речовинами (органічними), запобігають розвитку пухлин.
4. Споживання їжі, збагаченою клітковиною. Нерозчинна клітковина зменшує тривалість травлення, і в зв’язку з цим зменшується контакт між канцерогенами і клітинами слизової оболонки кишечнику. Волокниста рослинна клітковина є стимулятором діяльності кишечнику, вона поглинає і нейтралізує канцерогенні продукти розкладання жовчних кислот, що надходять ззовні й утворюються в організмі. До рослинних продуктів, багатих клітковиною, відносяться зернові (пшениця, кукурудза, гречка, жито, овес, ячмінь, рис) та бобові (волокниста квасоля, зелений горошок).
5. Обмеження споживання алкогольних напоїв. Надмірне споживання алкоголю призводить до розвитку раку тканин ротової порожнини, стравоходу, печінки і молочної залози.
6. Обмеження споживання копченої їжі. Копчення може сприяти утворенню канцерогенних речовин у їжі. При взаємодії нітритів з білками в кислому середовищі шлунку утворюються висококанцерогенні нітрозоаміни.
